Verschillende soorten camouflage

Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten camouflage. Daarom geven we hier de meest gedragen en voorkomende camouflage patronen aan. Elk patroon is namelijk per omgeving verschillend. Vaak wordt een camouflage soort gekozen aan de hand van de samenstelling van het land en uitzendgebieden van hun strijdkrachten. Zo zal Nederland nu het nieuwe NFP- Green en NFP-TAN aan gaan nemen (NFP = Netherlands Fractal Pattern).

 

Zoek-de-sniper

Zoek de sniper

Dit omdat de strijdkrachten overal ter wereld beschikbaar moeten zijn en daarbij zeer verscheidene omgevingen aandoet. Het is namelijk de bedoeling van camouflage om door toepassing van kleur, tekeningen en vorm objecten of personen onzichtbaar te maken tegen de achtergrond. Daarbij is vaak het verschil in camouflage al goed te zien. ACU is een echte stadscamouflage, want grijs valt vaak erg op in het groene bos. Daarvoor is de Woodland dan weer erg geschikt. Zo kun je zelf al behoorlijk bepalen in wat voor omgeving je het meeste zal vertoeven en daarop je camouflage aan te passen.

Camouflage voor apparatuur en posities werd uitgebreid ontwikkeld voor militair gebruik door de Fransen in 1915 , al snel gevolgd door andere Wereldoorlog legers. In beide wereldoorlogen , werden kunstenaars aangetrokken als camouflage officieren. Camouflage voor schepen werd ontwikkeld via opvallende dazzle camouflage tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar sinds de ontwikkeling van de radar, heeft het camoufleren van schepen minder aandacht gekregen. Vliegtuigen, met name in de Tweede Wereldoorlog, werden vaak beschilderd met verschillende banen boven en onder, zo werden weg geschilderd tegen de grond en de hemel.

Verschillende landen en patronen

Duitsland: Flecktarn en Tropentarn
Italië: Vegetato en Woodland
Nederland: DPM, US Woodland, UD 3-color Desert en de aankomende NFP
Rusland: Multicam, Flecktarn en allerlei andere soorten
United Kingdom: DPM, Desert DPM, MTP
Canada: British Desert 2-color DPM, CADPAT, Multicam
Amerika: UCP, Multicam, MARPAT, AOR, ACU, Woodland, 3-color Desert, Tigerstripe
Brazilië: US Woodland Polen: A-TACS

Afkortingen op een rijtje

NFP (Netherlands Fractal Pattern)
MTP (Multi-Terrain Pattern)
DPM (Disruptive Pattern Material)
CADPAT (Canadian Disruptive Pattern)
UCP (Univeral Camouflage Pattern)
MARPAT (Marine Pattern)
AOR (Area of Responsibility)
A-TACS (Advanced Tactical Concealment System)
ACU (Army Combat Uniform)
ICC (Individual Camouflage Cover)
DTC (Digital Camouflage)

camouflage Camouflage-soorten