Airsoft is een veldslagsimulatiesport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen om missie(s) te volbrengen. Bij airsoft wordt gebruikgemaakt van 1:1 replica’s van bestaande wapens. Deze wapens worden replica’s of AEG (Automatic Electric Guns) genoemd. Airsoft wordt met plastic balletjes van 6 mm gespeeld, ook genaamd BB’s. Deze BB’s bestaan in verschillende gewichten, van 0,12 gram tot 0,50 gram.

Er bestaat een uitgebreid assortiment van de replica’s voor de spelers. Deze variatie loopt uit van een klein vuistvuurwapen tot machinegeweer en sluipschuttersgeweren. In de meeste gevallen is er voor bijna elk echt wapen wel een replica te verkrijgen voor airsoft.

Airsoft is een sport die zo realistisch mogelijk gespeeld wordt. Veel teams proberen die mate van realiteit onder andere uit te drukken in hun uitrusting. Zo zijn er teams die bijvoorbeeld het Korps Mariniers nabootsen, maar er zijn ook teams die bijvoorbeeld de US Navy SEALs, SWAT-eenheden proberen na te bootsen. Er zijn ook airsoftteams die terug gaan in de tijd met hun uitrusting. Zo zijn er veel airsoftteams die in de stijl van Tweede Wereldoorlog of Vietnamoorlog zijn gekleed.

Elk land heeft zo zijn eigen airsoftteams met daarbij hun eigen stijl van kleding(gear) en replica’s.

Algemeen

Airsoft wordt zo nu en dan ook als training gebruikt voor militairen en Special Forces. De replica’s zijn moeilijk van echt te onderscheiden. In Nederland is de sport sinds 15 januari 2013 toegestaan. De Wet wapens en munitie is hiervoor inmiddels aangepast. dat maakt airsoft in Nederland nu legaal, echter zijn hier wel regels aan verbonden.

Een houder van een airsoftwapen moet voldoen aan:

  • Minimale leeftijd 18 jaar
  • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
  • Lidmaatschap van een door de minister erkende airsoftvereniging (op dit moment alleen de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging)
  • Leden van de vereniging dienen airsoftapparaten thuis op te slaan in een deugdelijke opslag met sluitwerk. Thuis onderhouden en testen mag (mits uit het zicht van omwonenden)
  • Niet-ingezetenen van Nederland die de airsoftsport beoefenen, krijgen toestemming om aan evenementen in Nederland deel te nemen.
  • Leden van de vereniging dienen hun airsoftapparaten te vervoeren in een koffer, foedraal of tas die afsluitbaar moet zijn
  • Een Airsoftapparaat heeft een maximum schotkracht van 3,5 Joule (613,63 fps gemeten met een BB van 0,20 gram).
  • De erkende wapenhandel moet ook een register bijhouden wie airsoftapparaten koopt.
  • Vervoer zoals bekend en gebruikelijk bij (vuur)wapens: de kortste weg, afgesloten vervoer/tas en gescheiden van munitie.
  • Leden mogen zelf airsoftapparaten invoeren, mits ze geregistreerd staan bij de Airsoftvereniging.

In Nederland moet men dus eerst lid worden van een erkende airsoftvereniging.

In Tsjechië, Luxemburg en Engeland mag het spel ook worden gespeeld, al gelden soms beperkingen. In de overige Europese landen is airsoft ook legaal. Airsoft is een sport die over de hele wereld gespeeld wordt.

De BB’s worden met een snelheid van tussen de 88 en 152 meter per seconde weggeschoten. Aangezien de BB’s een behoorlijke snelheid hebben, is veiligheid absoluut het allerbelangrijkste van de sport. De kans op oogletsel, als niet de juiste veiligheidsmaatregelen genomen worden, is groot. Vandaar dat iedere airsoftspeler een speciale veiligheidsbril draagt, de airsoft goggle. Verder kan het zo zijn dat je een bultje of blauwe plek krijgt en in het geval van een schot van minder dan 5 meter kan dit een klein wondje veroorzaken. Soms komt er ook tandletsel voor, al gebeurt dit relatief weinig.

[Bron: Wikipedia]